Zdrowie
Iron
Suplement diety 60 kapsułek
Przechodząc w dany link, masz możliwość wstąpienia do Coral Club, do struktury Janiny Machniak Rozborskiej, która stanie się Twoją Osobą Polecającą. Potwierdzając swój wybór, w koszyku zakupowym otrzymasz 20 % zniżki.
Przechodząc w dany link, potwierdzasz swoją chęć otrzymywania od Osoby Polecającej konsultacji odnośnie produktów Firmy, idei ich stosowania i zasad pracy Firmy w języku polskim. Możesz także zakupić produkt w cenie detalicznej bez rejestracji.

Jedną z głównych funkcji żelaza w organizmie jest udział w procesach produkcji krwi, tworzenia hemoglobiny erytrocytów, która jest niezbędna do transportowania tlenu z płuc do wszystkich „zakątków” organizmu, wszystkich komórek i tkanek. Żelazo wchodzi w skład najważniejszej grupy enzymów (cytochromów), które zapewniają procesy oddychania tkanek, metabolizmu i unieszkodliwiania substancji toksycznych obcego pochodzenia. Oprócz tego, takie ważne enzymy układu antyoksydacyjnego organizmu, jak katalazy i peroksydazy, również zawierają w sobie atomy żelaza.
Jednocześnie, żelazo jest niezbędne dla podtrzymywania czynności układu odpornościowego organizmu. Deficyt żelaza prowadzi do zaburzenia czynności układu odpornościowego komórek, funkcjonującego dzięki limfocytom T. W specjalnych eksperymentach udowodniono, że przy deficycie żelaza wzrasta ilość zachorowań i śmiertelność w wyniku infekcji bakteryjnych.
Niedostateczna ilość żelaza wywołuje anemię, która często rozwija się w wyniku jednoczesnego działania dwóch czynników, z których jeden to niewystarczająca ilość i/lub stopień przyswojenia żelaza, a drugi - przewlekłe i o znaczącej ilości utraty krwi oraz wyczerpanie się zapasów żelaza w organizmie. Zwiększona ilość przyjmowanego wapnia (więcej, niż 2 g na dzień) może doprowadzić do deficytu żelaza. Nadużywanie spożywanej ilości kawy i herbaty prowadzi do wchłaniania się żelaza w jelitach.
Wchłanianie żelaza ma miejsce w górnych odcinkach jelita cienkiego, ale w warunkach deficytu pierwiastek ten może być wchłaniany już w żołądku lub nawet z całego jelita cienkiego. Kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy i bursztynowy) posiadają właściwość tworzenia związków z żelazem i polepszania procesów wchłaniania. Dlatego spożywanie soków owocowych zawierających dodatek żelaza jest w pełni uzasadnione.
Deficyt żelaza prowadzi do bladości skóry, uszkodzeń błon śluzowych powierzchni jamy ustnej, paznokcie stają się bardziej cienkie i ulegają rozdwajaniu się. Niedostateczna ilość żelaza powoduje obniżenie zdolności do pracy, zmniejszenie ilości energii życiowej, osłabienie funkcji układu odpornościowego, występowanie zaburzeń nerwowych.
Produkt Iron zawiera żelazo w formie organicznej, co znacznie zwiększa jego przyswajalność przez organizm i nie powoduje dolegliwości, charakterystycznych dla nieorganicznych soli żelaza: zaburzeń czynności trawiennych, podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit; jego nagromadzenia w komórkach wątroby, co jeszcze bardziej pogarsza procesy wchłaniania i przyswajania żelaza przez organy i tkanki organizmu.
Produkt Iron stosuje się w celu:
- profilaktyki anemii;
- regulacji procesów oddychania komórkowego i metabolizmu;
- odbudowy funkcji obrony immunologicznej na poziomie komórkowym;
- profilaktyki chorób skórnych;
- poprawy stanu skóry, wlosów, paznokci.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety
Żelazo - jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych w organizmie człowieka. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju erytrocytów, syntezy hemoglobiny. Brak żelaza prowadzi do obniżenia wydajności organizmu, zmniejszenia energii, osłabienia funkcji układu immunologicznego.
W organizmie człowieka znajduje się około 4-5g żelaza, 70% czego jest częścią hemoglobiny. Wymiany żelaza w organizmie w dużej mierze zależy od funkcji wątroby. Od kondycji wątroby zależy poziom żelaza we krwi.
Żywność bogata w żelazo to suszone śliwki, fasola, wołowina, groch, kasza gryczana.
Brak żelaza w organizmie powoduje anemię. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje w okresie ciąży oraz jako skutek utraty krwi i ostrych chorób zakaźnych.
Iron ma korzystny wpływ w przypadku:
- niedoboru żelaza;
- utraty krwi (także przy obfitych miesiączkach);
- zapalenia rogówki;
- chorób skóry i chorób włosów.