Zdrowie

Papaya

Suplement diety 100 tabletek

Przechodząc w dany link, masz możliwość wstąpienia do Coral Club, do struktury Janiny Machniak Rozborskiej, która stanie się Twoją Osobą Polecającą. Potwierdzając swój wybór, w koszyku zakupowym otrzymasz 20 % zniżki.

Przechodząc w dany link, potwierdzasz swoją chęć otrzymywania od Osoby Polecającej konsultacji odnośnie produktów Firmy, idei ich stosowania i zasad pracy Firmy w języku polskim. Możesz także zakupić produkt w cenie detalicznej bez rejestracji.

Ten popularny tropikalny owoc rośnie w ciepłych krajach, od Meksyku do Republiki Południowej Afryki i Azji Południowo-Wschodniej. Papaja to ulubiony owoc na śniadanie w wielu krajach tropikalnych. Natura obdarzyła ten cudowny pachnący owoc soczystym miązszem i niezrównanym delikatnym aromatem. Dojrzałą, posiadającą wspaniały smak papaję dodaje się do różnych sałatek owocowych i warzywnych oraz deserów. Pod względem smaku owoc papai jest podobny do dyni, właśnie dlatego zyskała nazwę "drzewo dyniowe". W miejscowości Costa Rica, w Meksyku, papaja jest nazywana przez lokalnych mieszkańców "owocem dobrego zdrowia", którzy cenią ten smaczny i zdrowy owoc jako efektywny środek dla polepszenia trawienia. Również puree z papai to idealne pożywienie dla rosnącego organizmu. Do tego papaja jest znakomitym niskokalorycznym jedzeniem dla tych, którzy chcą schudnąć. W 100 gramach papai jest zaledwie 39 kalorii!


Papaja korzystnie wpływa na organizm człowieka: polepsza pracę dróg pokarmowych, oczyszcza jelita, dodaje organizmowi sił i witalności. Owoc ten to skarbnica dobroczynnych naturalnych substancji! Miązsz owoców zawiera 6-12% węglowodanów, do 1% białka, 0,06-1,4% kwasów, witaminy C, B1, B2, karoten, duzą ilość minerałów (potas, magnez, wapń, zelazo) i niezbędne dla zdrowego trawienia enzymy (papaina, peptydazy, lipazy i in.).


Produkt PAPAYA to idealny środek dla polepszenia trawienia i regeneracji sił po przebytych chorobach i przemęczeniu.


Główną substancją, otrzymywaną z owoców papai, jest papaina - najważniejszy z sześciu enzymów uzyskanych z jej soku. Papaina znacznie polepsza procesy trawienne, zachodzące w drogach pokarmowych, szczególnie przy trudnościach z trawieniem pożywienia o duzej zawartości białka. Jej działanie jest podobne do działania enzymów, produkowanych przez organizm człowieka, dlatego nazywana jest takze "roślinną pepsyną". Cechą charakterystyczną tego enzymu jest to, że jest aktywny nie tylko w środowisku kwaśnym, ale także w neutralnym i zasadowym. W wyniku badań ustalono, ze papaina wykazuje miejscowe działanie w drogach przewodu pokarmowego i jest wchłaniana w minimalnych ilościach.


Stosowanie produktu PAPAYA:


  • normalizuje trawienie,
  • polepsza procesy rozkładu białek do aminokwasów, sprzyjając w ten sposób ich szybkiemu przyswojeniu przez organizm. A białko, jako podstawowy materiał budulcowy nowych komórek, jest niezbędne przy gojeniu się uszkodzeń i wrzodów błony śluzowej.
  • przyspiesza gojenie się ran, wrzodów troficznych, odleżyn, sprzyjając ich oczyszczeniu z tkanki martwiczej,
  • skraca czas trwania procesów zapalnych
  • przyspiesza oczyszczenie ran z chorobotwórczej mikroflory
  • tworzy warunki dla procesów reparatywnych

Papaja to źródło roślinnego lizozymu, który jest pozyskiwany z zywicy drzewa dyniowego. Enzym ten występuje w roślinach, organizmie zwierzęcym i ludzkim i ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, niszcząc (trawiąc) ścianę komórkową bakterii Gram-dodatnich.Ten prawdziwy obrońca organizmu znajduje się w dużych ilościach w organach i tkankach, mających styczność ze środowiskiem zewnętrznym - w ślinie, błonach śluzowych, soku roślinnym. Późniejsze badania wykazały, że lizozym jest regulatorem procesów immunologicznych i metabolicznych oraz posiada właściwości przeciwutleniające.


Produkt PAPAYA:


  • polepszy jakość procesów trawiennych,
  • będzie korzystnie działał przy chorobach, związanych z owrzodzeniem dróg przewodu pokarmowego,
  • polepszy pracę jelit,
  • doda organizmowi nowych sił i witalności na długi czas.
  • poprawi zdrowie w różnych chorobach przewodu pokarmowego, takich jak wrzody, zapalenie okrężnicy, zapalenie żołądka i innych.
  • pomaże przy zaparciach,
  • zmniejszy zapotrzebowanie na insulinę przy cukrzycy.
  • pomaże przy wysokiej kwasowości soku żołądkowego, szczególnie przy wrzodach
  • korzystnie wpłynie na wygląd skóry, ponieważ zawiera dużo witaminy A,
  • jest niezbędny dla tych, którzy chcą schudnąć.


Dzięki enzymom możemy przyswajać składniki odżywcze. Nie zawiera ich jednak nasza dieta, w której dominują produkty gotowane i wysoce przetworzone. Nasz organizm ma problemy z trawieniem, a nam dokuczają wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zaparcia lub biegunki. Deficyt enzymów może prowadzić do utraty masy ciała lub odwrotnie do otyłości, powoduje złe samopoczucie i osłabia funkcje układu odporności.


Liście papaji są znane jako nieodzowne narzędzie stosowane w celu odzyskania zdrowia, a także, aby odświeżyć oddech, w leczeniu wzdęć i hemoroidów. Indyjski naukowcy odkryli także unikalne właściwości papaji w leczeniu raka.


Działanie:


  • antybakteryjne, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust i zapach potu,
  • kardiotoniczne,
  • przeczyszczające, zapobiega wzdęciom, pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, schorzeniach wątroby,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwdziałające nadciśnieniu,
  • ułatwia trawienie białek, w które obfituje nasza dieta,
  • normalizuje menstruacje,
  • mormalizuje pracę narządów klatki piersiowej.


Papaja od dawna uważana była za lekarstwo w ludowej medycynie Afryki i Azji, niezależnie od tego, że za najlepsze jakościowo uważane są owoce pochodzące z Meksyku i Ameryki Środkowej.


Owoce papai mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka: poprawiają funkcje dróg żołądkowo-jelitowych, pozwalają szybko odzyskać siły po przebytych chorobach i przemęczeniu. Ich spożywanie zalecane jest zwłaszcza osobom starszym.


Miąższ owoców papai zawiera 85-88% wody, 6-12% cukrów, do 1% białka, 0,06-1,4% kwasów, witaminy C, B1, B2, karoten. W składzie chemicznym papai znajduje się duża ilość minerałów: potasu, magnezu, wapnia i in.


Za najbardziej istotny produkt, uzyskiwany z owoców papai uważana jest papaina - najważniejszy spośród sześciu enzymów, wyodrębnionych z mlecznego soku owocu. Do pozyskania enzymu wykorzystuje się nie­dojrzałe, jeszcze twarde, ale w pełni ukształtowane owoce. Z mlecznego soku, wyciekającego w ciągu kil­ku sekund z rowków, nacinanych z czterech stron na powierzchni owoców papai i szybko wysychającego na powietrzu, otrzymuje się lateks. Lateks rozpusz­cza się następnie w wodzie i wytrąca osad, z którego wyodrębniana jest papaina. Z jednego owocu można uzyskać 10-15 g mlecznego soku, zawierającego 10­11% papainy. W składzie papai odkryto jeszcze inne enzymy: chymopapainy, proteinazy, peptydazy, glicyno-endopeptydazy, caricaina, lizozym, lipazę i transferazy (glutaminy) oraz aminokwasy.


Papaina to mono-merkaptanowa endoproteinaza cysteinowa. Ze względu na charakter działania, enzym ten bywa określany jako „roślinna pepsyna” Jednak w odróżnieniu od pepsyny, papaina jest aktywna nie tylko w kwaśnym, ale i w neutralnym oraz zasadowym środowisku. Naturalne przyjmowanie papainy istotnie wpływa na poprawę procesu trawiennego w żołądku i jelitach, zwłaszcza przy zaburzeniach spalania białka. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że papaina oddziałuje na zespół żołądkowo-jelitowy jedynie miejscowo i wchłaniana jest jedynie w mini­malnej ilości, co zapobiega ubocznemu działaniu, mogącemu wywołać negatywne skutki dla organów wewnętrznych zwłaszcza dla wątroby.


Papaina niweluje toksyny wielu czynników chorobo­twórczychPapaja wspomaga czynności organizmu, związane z syntezą argininy, tj. aminokwasu aktywizującego hormon wzrostu HGH, istotnego również dla procesu regeneracji komórek wątroby.


Papaina wspiera także gojenie ran, owrzodzeń troficz­nych i odleżyn. Papaina stymuluje spala­nie martwych komórek, nie stwarzając przy tym za­grożenia dla zdrowych tkanek.


Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.


Składniki: sproszkowane owoce papai, papaina, substancje pomocnicze.