Odżywianie

Dieta przeciw-pasożytnicza:

PRODUKTY ZABRONIONE:

MLEKO – pasteryzowane, UHT, jogurty, actimel, activia, kefiry, maślanka, śmietanka słodka,


CUKIER (we wszystkich postaciach) – miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.


PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI – białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku


DROŻDŻE – i wszelkie produkty zawierające drożdże.


BIAŁY RYŻ


ALKOHOL – wina, piwo, wódka


SŁODKIE OWOCE – banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.


SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE (m. in. sos sojowy)


SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA)

WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI, ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY.

Dieta przeciw-pasożytnicza:

PRODUKTY DOZWOLONE:

ZIEMNIAKI


PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA, KASZE (jęczmienna i gryczana)


RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY


PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe, chleb chrupki żytni


RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe


JAJKA – jeśli nie są alergenem


WARZYWA – dobrze żuć


KWAŚNE OWOCE – jabłka, grapefruity, kiwi, suszone figi


OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno, olej z pestek winogron, olej lniany


ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane, migdały, orzechy, sezam


NAPOJE – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, zielona lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.


PRODUKTY MLECZNE – dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami. Preferować twaróg ze śmietaną ukwaszoną (nie słodką), produkty z mleka koziego i owczego – sery, twarogi, mleko pasteryzowane i UHT zabronione!


MAKARONY – ryżowy, żytni

Dieta przeciwgrzybiczna:

Produkty zabronione:


PRODUKTY MLECZNE wszystkie z dodatkiem cukru lub owoców (jogurty owocowe, słodkie dania i desery z twarożku, sławne serki waniliowe, budynie, słodkie probiotyczne napoje mleczne, danonki, lody.


OWOCE – wszystkie bez wyjątków są zabronione – owoce świeże i mrożone, owoce suszone, soki, dżemy, galaretki, desery owocowe, kisiele, budynie, sorbety, lody, musy, wszelkie jogurty z dodatkiem owoców.


NAPOJE – wszystkie napoje zawierające alkohol, piwo, piwo słodowe, wino, sherry i inne aperitify, likier, wódki, kawa capuccino, słodzone kolorowe napoje


ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE – biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia, kasza z pszenicy (np.kus-kus), gotowe muesli z suszonymi owocami, chrupki z miodem, cukrem, każdy rodzaj ryżu (nawet nie łuskany), makaron (każde spagetti), skrobia spożywcza w gotowych proszkowych zupach, budyniach.


ZUPY, SOSY – sosy w torebkach, sosy w słoikach zagęstniki do sosów, zupy w proszku, ketchup, sos sojowy, stabilizator do bitej śmietany.


PIECZYWO – bułeczki (wszystkie rodzaje, także z musli i pełnego ziarna), biały chleb, chleb tostowy, ciabatta, suchary, ciasteczka (też dla diabetyków), ciasta i torty, paluszki, grissini.


MIĘSO I WĘDLINY – kotlety panierowane, sznycle, kotlet mielony z dodatkiem bułki, gołąbki z dodatkiem ryżu, wieprzowina.


RYBY I OWOCE MORZA – wszystkie konserwy rybne w sosie, filety rybne panierowane, ryby smażone w głębokim tłuszczu, marynaty z ryb.


OLEJE I TŁUSZCZ – tłuszcz kokosowy, olej słonecznikowy, sojowy, smalec.


SOJA – słodzone kremy sojowe, słodzone desery sojowe, makaron sojowy, słodzone napoje sojowe (mleko w proszku z reguły jest słodzone).

Dieta przeciwgrzybiczna:

produkty dozwolone:


PRODUKTY I PRZETWORY MLECZNE – wskazane są wszystkie naturalne przetwory mleczne – mogą być z pełną zawartością tłuszczu – jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, śmietana – wszystkie bezwzględnie muszą być bez zawartości cukru i owoców.


JAJA – podobnie jak przetwory mleczne są dobrze tolerowane.


NAPOJE – Pamiętaj, o tym aby w trakcie dnia wypijać ok 3 l wody mineralnej niegazowanej (najlepiej niezmineralizowana). Można również pić wysokogatunkową zieloną herbatę, czerwoną Pu-Erh oraz kawa zbożowa bez mleka i cukru, a także soki warzywne przygotowywane w domu bezpośrednio przed spożyciem. Pozytywny wpływ na gojenie się ściany jelit ma Glutamina – L zawarta w soku czerwonego buraka.


ZBOŻA – wszystkie ziarna zbóż za wyjątkiem ziaren pszenicy, mąka i kasza z pełnego ziarna, gryka,

płatki owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z pszenicy, orkisz, amarantus, ryż peruwiański (wszystkie pozostałe gatunki, nawet nie łuskane – są zabronione).


ZIEMNIAKI I PRODUKTY Z ZIEMNIAKÓW – ziemniaki mogą występować w diecie pod warunkiem, że nie korzystamy z gotowych wyrobów (np. frytki ze sklepu, pyzy itp.) OPRÓCZ: placków ziemniaczanych, jeśli są z dodatkiem mąki, kluske ziemniaczanych, kopytek, zapiekanek z dodatkiem sosów zaprawianych mąką.


ZUPY, SOSY – czyste zupy warzywne, musztarda, majonez, ocet jabłkowy, kakao w proszku bez dodatku cukru


PIECZYWO – chleb razowy z pełnego ziarna na zakwasie, chleb chrupki z pełnego ziarna, pumpernikiel, ciastka z pełnego ziarna bez dodatku miodu lub cukru


MIĘSO ORAZ WĘDLINY – cielęcina, wołowina, jagnięcina, drób, królik, dziczyzna, świeże i podsuszane wędliny. Mięso należy ograniczyć do 2 razy w tygodniu. Zalecana jest tylko niewielka ilość mięsa gotowanego, smażonego lub duszonego. Do przygotowania obiadu można użyć mięso, wołowe, baraninę, królika i indyka. Nie powinno się jeść cielęciny ze względu na wysoką kwasowość tego mięsa. W procesie obróbki kulinarnej nie należy mięsa panierować ani nie używać do zagęszczania sosów zasmażek oraz białej mąki. Zamiennikiem białka zwierzęcego są: 10 dkg orzechów, które jest w stanie zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko lub 12 dkg roślin strączkowych.


RYBY I OWOCE MORZA – wszystkie rodzaje, konserwy rybne w oleju i w sosie własnym.


SURÓWKI – polecane warzywa: cebula, cebula szalotka, cukinia, czosnek, ogórek, botwinka, brokuły, brukiew, brukselka, burak czerwony (surowy), kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta włoska, kiełki (oprócz fasoli Mung), koper włoski, marchew (surowa), mniszek pospolity (mlecz), pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, rzodkiew biała, sałata, sałata zimowa (endywia), seler, szczypior, szparagi, szpinak.

Strączkowe: ciecierzyca, fasolka zielona, fasolka szparagowa, fasola biała, czerwona i brązowa, groch, soczewica zielona.


TŁUSZCZE I OLEJE – do smażenia używaj jedynie olej rzepakowy lub wytopione masło.

Do sałatek oliwa z oliwek – extra vergine.

Do smarowania masło – tylko prawdziwe, wyłącz z diety margaryny i mixy.


SOJA – soja w ziarnach, mąka sojowa, soja tłuczona, tofu, krem sojowy, mleko sojowe, napoje sojowe – wszystko bez dodatku cukru.


NASIONA I ORZECHY – wszystkie rodzaje orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe, niesłodzone mleko kokosowe.

DIETA DLA RÓWNOWAGI pH Dieta „kwaśno – zasadowa”


Zachowanie równowagi pH (czyli równowagi kwasowo – zasadowej) w organizmie jest podstawą dla utrzymania zdrowia. Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną wielu schorzeń i chorób. W prawidłowo przygotowanym posiłku powinno znajdować się produktów o zasadowym niż o kwaśnym pH. Im większy stopień zakwaszenia organizmu, tym więcej produktów zasadotwórczych powinna zawierać nasza dieta. Z odpowiednią wiedzą dotyczącą produktów spożywczych, można z łatwością skomponować posiłki tak, aby dostarczały organizmowi wystarczającą ilość produktów o kwaśnym, jak i zasadowym pH. Produkty kwasotwórcze: kasze, makarony, wszystkie białka, ryby, mięso, cukier, papierosy, kawa, herbata, alkohol, jajka, sery, tłuszcze zwierzęce, chleb, bób, orzechy, nasiona ze słonecznika, pomidor, bakłażan, morele, jabłka. Produkty zasadotwórcze:masło roślinne,mleko (pH 6,6 – zbliżone do neutralnego, ale nadal kwaśne!!!), mięta, migdały, rodzynki ,warzywa gotowane, ziemniaki, owoce suszone, fasolka strączkowa, kapusta (każda),marchewka,czerwony burak, twaróg, brazylijskie orzechy, kasztany, figi, awokado, olej tłoczony na zimno, cukier z trzciny, sól morska, bazylia, banan, śledź ,karczoch, koper, szpinak, pigwa, kabaczek, (cukinia), kukurydza, serwatka, żółtko, arbuz .

Papaya

Zarejestruj się i otrzymaj 25% rabatu

Przechodząc w dany link, potwierdzasz swoją chęć wstąpienia do Coral Club do struktury Janiny Machniak Rozborskiej, który stanie się Twoją Osobą Polecającą; Przechodząc w dany link, potwierdzasz swoją chęć otrzymywania od Osoby Polecającej konsultacji odnośnie produktów Firmy, idei ich stosowania i zasad pracy Firmy w języku polskim.