Grzyby

Grzyby

Na świecie istnieje ponad 150 000 gatunków grzybów. Są one bardzo zróżnicowaną grupą organizmów, które mają jedną wspólną cechę: nie potrafią same produkować pokarmu i z tego powodu są zmuszone żyć w lub na innych organizmach (jako pasożyty), albo żywić się martwą materią organiczną (jako saprofity).


Istnieją grzyby, które są pożyteczne np.:

  • rozkładają substancje organiczne i drewno, tworzą próchnicę,
  • produkują antybiotyki i witaminy,
  • tworzą porosty,
  • walczą ze szkodnikami,
  • wykorzystywane są w przemyśle gorzelniczym, piekarniczym oraz w mleczarskim przy produkcji serów i kefirów,
  • są reducentami.

Inne mogą być szkodliwe dla człowieka i świata go otaczającego np.:

  • wywołują choroby ludzi i zwierząt (grzybicę, zatrucia),
  • powodują psucie się produktów spożywczych,
  • obniżają plony roślin uprawnych jako ich pasożyty.
grzyby

Najbardziej rozpowszechnionym grzybem chorobotwórczym z rodzaju drożdżaków jest Candida. 

Jest to zespół chorobowy wynikający z infekcji i oddziaływania toksyn produkowanych przez candida i następstw tego działania na organizm ludzki. Dotyczą one nie tylko skóry, przewodu pokarmowego, dróg rodnych, ale również układu nerwowego i immunologicznego.

CO WYWOŁUJE GRZYBICĘ:

Skłonność do rozwoju grzybicy może mieć różne przyczyny. Infekcji grzybiczej sprzyja przyjmowanie dużej ilości leków i nieodpowiedni styl życia.


Alkohol – zabija „dobre” bakterie przez co słabnie odporność organizmu i drobnoustroje chorobotwórcze mają ułatwione zadanie. Wiadome jest, że lampka wina, czy szklanka piwa od czasu do czasu nie zaszkodzi. Jeśli jednak ktoś pije codziennie i do tego spore ilości, szkodzi całemu organizmowi. Alkohol należy do ulubionych pokarmów grzybów, stąd w trakcje kuracji antygrzybicznej alkohole są surowo zabronione!


Cukier – grzyby fermentują cukier do alkoholu, stwarzając sobie w ten sposób idealne warunki do życia. Cukier jedzony z umiarem jest dla osób zdrowych nie szkodliwy, jednak osoby z grzybicą powinny wyeliminować go ze swojego jadłospisu. Należy również wyeliminować owoce, soki oraz miód. Także tzw. cukry dla diabetyków, sprzyjają rozwojowi drożdży.


Papierosy – W prawdzie grzyby nie lubią nikotyny, jednak palenie papierosów znacznie osłabia układ odpornościowy ułatwiając wnikanie niepożądanych mikroorganizmów.


Złe żywienie – Coraz mniej osób pamięta o spożywaniu regularnych posiłków i jedzeniu właściwych ich ilości w ciągu dnia. Ciągły pośpiech i zawrotne tempo życia prowadzą do tego, że zjadamy coś w „przelocie”. Jedzenie typu fast food, słodycze, gotowe dania sprzyjają rozwojowi pasożytniczych grzybów. Z jednej strony węglowodany, głównie cukier, stanowią główne pożywienie dla grzybów, z drugie zaś strony uboga dieta szkodliwa jest dla błony śluzowej jelita i zagraża „dobrym” bakteriom.

OBJAWY:
  • Przewód pokarmowy: niestrawność, gazy, przelewanie i kruczenie w brzuchu, zapalenie, bóle, biegunki lub zaparcia, pieczenie w brzuchu, nieprzyjemny oddech, suchość lub pieczenie w ustach, naloty i zmiany barwy na języku, pleśniawki, zespół jelita nadwrażliwego.

  • Somatyczne i alergiczne: zdrętwienie, palenie albo mrowienie; bolesność, obrzęki, sztywność i bolesność stawów, bolesne i napięte mięśnie, przekrwienie i uczucia zatkania w nosie, ucisk w głowie, bóle głowy, “zdrętwienie ogólne”, mroczki lub plamy przed oczami, szum w głowie, w uszach, skrócenie oddechu, ograniczenie możliwości wykonania głębokiego oddechu, kłucie w klatce piersiowej, utrata wagi ciała, zawroty głowy, nadwrażliwość lub uczulenie na związki chemiczne, zimne stopy i ręce, obniżenie popędu seksualnego, niska temperatura ciała.

  • Umysł/ Emocje: chroniczne zmęczenie-brak sił, senność, osłabienie koncentracji i pamięci, drażliwość, uczucie utraty siły i energii do życia, zdezorientowanie, depresja, napady paniki i płaczu, zaburzenia snu, uczucie zdrętwienia, kłopoty z podejmowaniem decyzji, mentalne zamieszanie, zmienność nastroju, lęk, napady gniewu.


  • Skóra: trądzik, zmiany grzybicze na skórze, stopa atlety, swędzenie skóry i odbytu, plamiste – siatkowate zmiany na skórze, suchość skóry, egzema, stany zapalne skóry, wysypki na twarzy, grzybicze i zapalne zmiany paznokci, pokrzywka, zmiany podobne do tocznia, łuszczycy.

  • Układ moczowo płciowy: stany zapalne pochwy i nawracające infekcje grzybicze, wyczerpanie, niezadowolenie z seksu, świąd pochwy i krocza, nieregularne i bolesne miesiączki, bóle, kolki, skurcze, częste oddawanie moczu, nawracające infekcje pęcherza moczowego , pieczenie w trakcie oddawania moczu z bolesnym parciem na mocz, retencja płynów w organizmie, obrzęki. impotencja i problemy z prostatą u mężczyzn, zapalenie gruczołu krokowego, zespół napięcia przedmiesiączkowego.

ODPOWIEDNIA DIETA:

  • Produkty i przetwory mleczne:

Wskazane są wszystkie naturalne przetwory mleczne – mogą być z pełną zawartością tłuszczu – jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, śmietana, jajka – wszystkie bezwzględnie muszą być bez zawartości cukru i owoców.


  • Napoje:

Ważnym jest aby w trakcie dnia wypijać około 3 litry wody mineralnej niegazowanej (najlepiej niezmineralizowana). Można również pić wysokogatunkową zieloną herbatę, czerwoną Pu-Erh oraz kawa zbożowa bez mleka i cukru, a także soki warzywne przygotowywane w domu bezpośrednio przed spożyciem. Pozytywny wpływ na gojenie się ściany jelit ma Glutamina – L zawarta w soku czerwonego buraka.

  • Mięso oraz wędliny:

Cielęcina, wołowina, jagnięcina, drób, królik, dziczyzna, świeże i podsuszane wędliny. Mięso należy ograniczyć do 2 razy w tygodniu. Zalecana jest tylko niewielka ilość mięsa gotowanego, smażonego lub duszonego. Do przygotowania obiadu można użyć mięso, wołowe, baraninę, królika i indyka. Nie powinno się jeść cielęciny ze względu na wysoką kwasowość tego mięsa. W procesie obróbki kulinarnej nie należy mięsa panierować ani nie używać do zagęszczania sosów zasmażek oraz białej mąki. Zamiennikiem białka zwierzęcego są: 10 dkg orzechów, które jest w stanie zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko lub 12 dkg roślin strączkowych.

  • Surówki:

Polecane warzywa: cebula, cebula szalotka, cukinia, czosnek, ogórek, botwinka, brokuły, brukiew, brukselka, burak czerwony (surowy), kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta włoska, kiełki (oprócz fasoli Mung), koper włoski, marchew (surowa), mniszek pospolity (mlecz), pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, rzodkiew biała, sałata, sałata zimowa (endywia), seler, szczypior, szparagi, szpinak.

Strączkowe: ciecierzyca, fasolka zielona, fasolka szparagowa, fasola biała, czerwona i brązowa, groch, soczewica zielona.


Ważne produkty spożywcze:

  • w każdym głównym posiłku powinny znaleźć się warzywa surowe, krótko gotowane lub w postaci soku.
  • wtórne substancje roślinne wspomagają działanie układu immunologicznego w obronie organizmu przed grzybami (czosnek, cebula, por).

Produkty, których należy unikać:

jogurt pitny z dodatkiem owoców lub cukru, maślanka, jogurt, słodkie dania i desery z twarożku, napoje mleczne, puddingi, kiełki, owoce, soki, nektary, syropy, napoje owocowe, owoce suszone, konfitury, marmolady, galaretki, musy, piwo, wino, sherry, likier, napoje na bazie kawy, napoje herbaciane, napoje z rodzaju cola, biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia, mieszanki piekarnicze,  prażone, słodzone produkty z otrębów, skrobia spożywcza, ryż, makaron, sosy instant, zupy krem ketchup, sos sojowy, bułki, biały chleb, chleb tostowy, suchary, ciasteczka, ciasta, torty, paluszki, mięso panierowane, konserwy rybne, filety rybne panierowane, cukier, cukierki, czekolada, batony, lody

Grzybica, drożdżyca, kandydoza, candida, grzybica pochwy, grzybica stóp

grzybica
grzybica

Niemal co drugi człowiek jest nosicielem Candida.

Drożdżak ten bytuje w jelicie lub na skórze człowieka, często nie wywołując żadnych objawów chorobowych. Osłabienie odporności, uszkodzenie naturalnej bariery ochronnej organizmu lub zaburzenia w obrębie flory jelitowej, mogą sprawi, że ten w zasadzie nie groźny przybysz zamieszkujący organizm człowieka staje się pasożytem i wywołuje chorobę u swojego gospodarza. Grzybicze zapalnie jelita, powszechnie nazywane grzybicą, drożdżycą lub kandydozą wywołane jest najczęściej przez drożdżaka białego, zwanego po łacinie Candida Albinsis.


Naukowcy zajmujący się tym grzybem, badają w jaki sposób grzybom tym udaje się przenikać z błony śluzowej jelita do głębiej położonych tkanek i do innych narządów.Znane są: grzybica oskrzeli, grzybica płuc oraz grzybice zewnętrzne: grzybica stóp, paznokci, pochwy, skóry głowy.Jeżeli bakterie przeniosą się do naszego organizmu przez osłabiony układ odpornościowy, u człowieka rozwija się ostra choroba – inaczej jest w przypadku grzybów. Wnikają one do organizmu w sposób podstępny, niezauważalny.Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd zaczynają wędrówkę do innych narządów podkopując zdrowie. Wiedzą doskonale jak się ukrywać i czekają na sposobność, aby zaatakować organizm w chwili osłabienia. Wykrycie grzybicy narządów wewnętrznych jest bardzo trudne, ale niezbędne. Jeśli uskarżamy się na dolegliwości niewiadomego pochodzenia, a wyniki laboratoryjne są w normie, może to być oznaką, że mamy grzybicę.W normalnych warunkach Candida, w postaci jednokomórkowego drożdżaka żyje w jelicie grubym człowieka ( i licznych zwierząt), dokąd dostaje się zazwyczaj podczas porodu lub tuż po nim, od osób, które mają kontakt z noworodkiem, stąd m.in. pleśniawki.

W jelicie grubym, gdy zachowana jest równowaga, drożdżak pobiera z masy kałowej resztki substancji odżywczych i zużywa je na własne potrzeby, przez co nie pozostawia pożywki dla drobnoustrojów napływowych spoza jelita grubego, jednocześnie wydala jako produkt przemiany materii, kilkadziesiąt potężnych toksyn, które uniemożliwiają zasiedlenie jelita grubego przez drobnoustroje chorobotwórcze, a równocześnie zmusza układ odpornościowy do ciągłej czujności. Czyli w normalnych warunkach w jelicie grubym Candida żyje w równowadze z innymi pożytecznymi bakteriami i jest ważnym elementem układu obronnego organizmu. Problem zaczyna się wówczas, gdy drożdżak zaczyna się bez kontroli rozrastać, a dzieje się to wtedy, gdy w jelicie zaczyna brakować tzw. Dobrej flory.

Po kuracji antybiotykowej, dobra flora bakteryjna ginie na kilka miesięcy. Jednocześnie antybiotyki stanowią doskonałą pożywkę dla drożdży, na skutek czego zwiększa się ich ilość. Kończy się równowaga i Candida zaczyna dominować, rozmnażając się w nie pohamowany sposób, eliminując nie tylko bakterie chorobotwórcze ale przede wszystkim wszystkie drobnoustroje pożyteczne. Brak bakterii symbiotycznych, produkujących witaminy, doprowadza organizm do awitaminozy. Niedobór witamin prowadzi nieuchronnie do osłabienia skóry i śluzówki., które stają się kolejną pożywką dla drożdżaka. Natrafiwszy na osłabioną tkankę – drożdżak Candida ulega transformacji. Zanurza agresywnie w osłabioną tkankę swoją wypustkę, z której rozrastają się strzałkowate korzenie tworzące tzw. Plechę i z jednokomórkowego drożdżaka przeistacza się w wielokomórczakowego grzyba – pasożyta, z charakterystyczną dla tego gatunku plechą.

Grzybice w śluzówce jelit rozrastają się coraz bardziej, tworząc nadżerki (rodzaj niezabezpieczonych drzwi ) , przez które przedostają się do organizmu szkodliwe substancje (toksyny ), które organizm musi następnie wydalić, czy to w postaci zmian skórnych, czy złogów wewnętrznych takich jak torbiele, cysty lub wrzody. Prócz toksyn dostają się również drobnoustroje, także Candida, który po dotarciu do krwioobiegu może zawędrować i osiedlić się wszędzie tam gdzie napotyka odpowiednie warunki do bytowania tj. Osłabioną tkankę.

candidoza

Rozwojowi grzybicy sprzyjają: niektóre lekarstwa, (leki immunosupresyjne, sterydy, pigułki antykoncepcyjne oraz antybiotyki ), również jedzenie mięsa ‘’nafaszerowanego’’ antybiotykami, dieta bogata w cukier, niepełnowartościowa, oczyszczona żywność, które są doskonałą pożywką dla Candidy powodują ich jeszcze szybszy wzrost.

Ale trwałe efekty może przynieść tylko likwidacja drożdżaka przy pomocy znanych od wieków metod, czyli zastosowania ziół niszczących te pasożyty, równocześnie z dietą bogatą w błonnik, z jak najmniejszą ilością cukru i węglowodanów.

Lista objawów:

  • zaburzenia trawienia: biegunki, uporczywe zaparcia, naprzemienne występowanie biegunek i zaparć
  • częste wzdęcia brzucha – szczególnie po jedzeniu słodyczy lub pokarmów bogatych w skrobie np. makaronu
  • pociąg do słodyczy i związana z tym nadwaga: grzyby lubią węglowodany i cukier. Jeśli nie dostają ich dostatecznie dużo, dochodzi do niedocukrzenia organizmu, ponieważ grzyby zużywają wszystko na własne potrzeby. Wtedy robi się nam słabo, mamy drżenia mięśniowe i ataki wilczego głodu
  • ogólne wyczerpanie, osłabienie, uczucie zmęczenia, ogólna niechęć do działania, drażliwość, wahania nastroju bez uchwytnej przyczyny, depresja, nerwica
  • zaburzenia snu, zawroty głowy, wzmożona potliwość
  • infekcje, ciągłe przeziębienia, mała odporność, kołatanie serca, bóle w okolicy serca, zadyszka
  • nawracające zapalenie pęcherza moczowego, zapalenia pochwy, dolegliwości ze strony podbrzusza u kobiet: zapalenie jajników, przewlekłe upławy, wyprysk w okolicy odbytu, to uciążliwy i dla wielu ludzi wstydliwy objaw, swędząca i piekąca wysypka, sączące się krosty w okolicy odbytu
  • zaburzenia hormonalne, endometrioza, zaburzenia cyku miesiączkowego, PMS, niepłodność
  • u mężczyzn: zapalenie gruczołu krokowego, zapalenie cewki moczowej, zaburzenia potencji, niepłodność, prostata
  • u obu płci: niewyjaśniona niechęć do współżycia płciowego
  • choroby skóry: łupież, swędzenie i strupy na skórze głowy
  • trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, egzema, łuszczyca
  • podwyższone wartości enzymów wątrobowych: nie pijesz wcale alkoholu, lub pijesz niewielkie ilości, a po mimo to masz podwyższone wskaźniki wątrobowe. To może być sygnał, że w twoim jelicie są grzyby, które dokonują fermentacji cukru na alkohol
  • alergia: grzyby mogą powodować występowanie nietolerancji różnych produktów spożywczych, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry
  • bóle reumatyczne: bóle mięśni, bóle stawów, dna moczanowa, artroza, uciążliwe bóle pleców, bóle karku, próchnica zębów, parodontoza

Zarejestruj się i otrzymaj 25% rabatu

Przechodząc w dany link, potwierdzasz swoją chęć wstąpienia do Coral Club do struktury Janiny Machniak Rozborskiej, który stanie się Twoją Osobą Polecającą; Przechodząc w dany link, potwierdzasz swoją chęć otrzymywania od Osoby Polecającej konsultacji odnośnie produktów Firmy, idei ich stosowania i zasad pracy Firmy w języku polskim.