Garlic – olej czosnkowy – antyoksydant



Czosnek jest „królem” w świecie roślin. Był czczony już przez narody starożytnych cywilizacji. W starożytnym Egipcie czosnkiem nie gardzili ani budowniczowie piramin, ani faraonowie. Do ich grobowców składano cebulki czosnku, wykonane z drewna lub z gliny, aby również w życiu pozagrobowym faraon nie pozostał bez cennej przyprawy do dań. Budowniczowie zaś w celu zapobiegania epidemii zmuszali niewolników do jedzenia surowego czosnku, aby utrzymać ich dobry stan zdrowia i wytrzymałość.


Jako roślina lecznicza, czosnek stanowił szczególną wartość dla Greków, Rzymian i uzdrowicieli z Chin. Hipokrates zalecał stosowanie czosnkuprzy leczeniu szeregu chorób, w szczególności nieżytów dróg pokarmowych. W medycynie chińskiej przypisywano mu działanie wzmacniające przy wyczerpaniu, reumatyzmie, chorobach skóry, i nazwano go „przebudowującym”. Odchodzą narody, po jednej epoce następuje kolejna, jednak przywiązanie człowieka do jego wiernego towarzysza życia, pomocnika i lekarza – czosnku, pozostaje niezmienne.


Doceniając uzdrawiające właściwości tej zadziwiającej rośliny, forma Coral Club proponuje naturalny produkt GARLIC – bardzo korzystnie wpływający na wzmocnienie zdrowia.



Czosnek a serce

Również w tej kwestii czosnek stanął na wysokości zadania – bezsporny jest korzystny wpływ czosnku na poziom cholesterolu we krwi. Obniza go aż o 9%! i zwiększa ilość lipoproteid o wysokiej gęstości (HDL), dzięki czemu hamuje rozwój miazdzycy. Jednocześnie zauważalnie polepsza pracę aorty – najważniejszego naczynia krwionośnego, niszcząc powstające w niej skrzepy. Substancje aktywne czosnku hamują agregację płytek krwi, regulują napięcie naczyń krwionośnych, obnizają ciśnienie tętnicze. Takie działanie przeciw płytkom krwi czyni czosnek ważnym elementem profilaktyki zawału serca, udarów, nadciśnienia, choroby wieńcowej i innych schorzeń układu sercowego.


Czosnek a przeziębienia

Czosnek jest jednym z najbardziej skutecznych stymulatorów układu odpornościowego. Efektywność stosowania czosnku przy nieżytach tchawicy, krtani, przewlekłym zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc określa się właściwościami fitoncydów i glikozydów. Glikozyd allicyna ma działanie antybakteryjne, drażniące i wykrztuśne: blokuje wydzielanie określonych hormonów, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie, niszczy szereg wirusów, powodujących przeziebienie, oraz przynajmniej jeden typ wirusów, odpowiedzialnych za rozwój grypy, sprzyja rozrzedzeniu gęstej wydzieliny z płuc i działa uzdrawiająco na błonę śluzową dróg oddechowych przy zapaleniach.


Czosnek a ochrona przed wolnymi rodnikami

Dodając czosnek do potraw, chronimy równiez swój organizm przed wolnymi rodnikami. Czosnek zawiera bowiem wystarczającą ilość selenu – znanej substancji przeciwutleniającej. Łącząc się z enzymami, selen zmniejsza stopień utlenienia komórek, nie dopuszczając do ich deformacji i zaburzeń genetycznych na poziomie DNA, reguluje stabilność i przepuszczalność błon komórkowych, chroni serce przed niedoborem tlenu.


Czosnek a choroby dróg pokarmowych

Czosnek posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Ustalono, że jego lotne związki – allina i allicyna – niszczą różnego rodzaju mikroby, bakterie, grzyby, pasożyty i inne, zapobiegając procesom fermentacji i gnicia w jelitach, zwiększają wydzielanie zółci. Dlatego działają one szczególnie korzystnie przy zachorowaniach i nieżytach układu pokarmowego: nieżytach okręznicy, zołądka, glistnicy, atonii jelita grubego, wzdęciach.




Garlic:


obniża poziom cholesterolu LDL,

zapobiega miażdżycy tętnic i zmniejszać ryzyko powstawania zawału.

pomocny jako środek krzepiący, przeciwbakteryjny i antywirusowy w okresie zmiany pór roku.

pomaga przy przeziębieniach, którym towarzyszą katar i kaszel.

zmniejsza obrzęk i przekrwienie śluzówek i nasila efekt odkrztuszania.

wypędza robaki (pasożyty) z jelit, nieźle radzi sobie z grzybicami,

wspomaga odporność w profilaktyce chorób nowotworowych.